Keresés a karriertanácsok között
Száz álláspályázat, nulla válasz - mi lehet a baj?

Száz álláspályázat, nulla válasz - mi lehet a baj?

Gyakran előforduló álláskeresői probléma, hogy nem érkezik válasz a pályázatokra. Ha azonban több tucatnyi anyagunkra sem jön visszajelzés, érdemes átgondolni, miben hibázhattunk. Rossz álláskeresési csatorna, sablonos pályázati anyag, hiányzó végzettség, nyelvtani hibák. A leggyakoribb problémákat vesszük sorra.

Nem mindegy, hogy hol és hány helyen vesszük szemügyre az állásajánlatokat. A legcélszerűbb természetesen az állásportálok használata, azonban keresésünket nem feltétlenül kell ezen a ponton abbahagyni. Érdemes rendszeresen ellátogatni a szakmai tematikus oldalakra és eseményekre, valamint körülnézni a nagyobb munkáltatók honlapjain. Utóbbi különösen a multinacionális vállalatok esetében lehet célravezető, mivel azok sok esetben nem minden nyitott pozíciót jelentetnek meg álláshirdetés formájában, hanem csak a cég honlapján vannak feltüntetve, ahol általában közvetlenül lehet jelentkezni is rájuk.

A hirdetések szűrése

Fontos, hogy a hirdetések szövegeiből felismerjük, hogy mely ajánlatok szólnak nekünk. Például a fiatalos munkakörökre, amelyek főként pályakezdőknek szólnak, ne jelentkezzünk 5-10 éves munkatapasztalattal. Ugyanez igaz a középfokú végzettséggel betölthető pozíciókra, amelyeknél általában nem részesítik előnyben a már diplomával rendelkezőket. Szintén ajánlatos figyelembe venni a munkáltatók jellemzőit. Például a negyven feletti álláskeresők kis eséllyel pályáznak a nagy multinacionális vállalatokhoz, mivel azok inkább a fiatalabb korosztályt részesítik vagy multis tapasztalattal bíró vezetőket keresnek. A negyeneseknek nagyobb esélyük van az elhelyezkedésre a kisebb cégeknél illetve a közszférában.

Megfelelni az elvárásoknak

"Sokszor találkozunk olyan jelölttel, aki függetlenül a hirdetésben szereplő elvárásoktól szinte bármire elküldi az önéletrajzát. Volt olyan álláskereső, aki pályázott asszisztensi és vezetői pozícióra is egyszerre" - mondja Polner Judit, a Kelly Services személyzeti tanácsadó munkatársa. Kár abban bízni, hogy ha egy vállalat tárgyalási szintű, vagy felsőfokú nyelvtudást kér, akkor meg fog elégedni a középfokú nyelvvizsgával és ugyanez igaz a végzettségre és a tapasztalatra is. Egyetemi, vagy master diplomát igénylő pályázatokra feleslegesen jelentkezünk főiskolai, vagy bachelor papírral, főiskolai végzettséget kérőknél pedig egyértelműen kevés az érettségi, vagy a folyamatban lévő tanulmányok. Vagy ha például egy marketingmenedzseri pozícióhoz 3-5 év marketingasszisztensi gyakorlatot kérnek, akkor 1 év marketing cégnél recepciósként eltöltött idő nem fogja meghatni a kiválasztásért felelős személyeket. Szintén ajánlatos figyelembe venni, hogy például az Excel - vagy bármely más program - magas szintű ismerete nem felhasználói tudást takar és ha valamely vállalatirányítási rendszer ismeretét fogalmazzák meg követelményként, akkor ennek hiányában nem sok esélyünk van az állás megkaparintására.

Motivációs levél és CV

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a pályázati anyagnak minden esetben személyre- és adott pozícióra szólónak kell lennie, igaz ez az önéletrajzra és a motivációs levélre is. Sokszor előfordul, hogy valaki több pozícióra pályázik egyszerre és benne hagyja a másik cég nevét, ahova szintén elküldte az anyagát, vagy a másik pozíció nevét, amire még pályázott. Tehát az önéletrajzra nem csak formailag, hanem tartalmilag is érdemes odafigyelni, ajánlatos a lehető legkonkrétabban fogalmazni és kerülni az általánosságokat.

A motivációs levélre vonatkozó szabályokat mindenképpen érdemes betartani, azonban jó tudni, hogy a kiválasztásért felelős emberek általában nem az interneten található sablonokra kíváncsiak. A világhálón számos remek mintát lehet találni, amelyeket érdemes is felhasználni, de csak az iránymutatás végett. Minden egyes motivációs levelet az adott pályázatra vonatkozólag kell megfogalmazni, az adott cégre jellemzők figyelembe vételével. Például a "számomra nagy motivációt jelent, hogy egy multinacionális vállalatnál dolgozhatok" helyett érdemesebb inkább a következőt használni: "számomra nagy motivációt jelent, hogy a pénzügyi szektoron belül, nemzetközi környezetben, egy olyan kiemelkedő cégnél dolgozhatok, mint az XY vállalat" - tanácsolja Polner Judit.

Nyelvtani hibák

Végül rendkívül fontos odafigyelni a nyelvtani hibák elkerülésére a pályázatunk beadása során. Ez egyrészt vonatkozik a szavak helyesírására, amelyeknél segítségünkre lehet a szövegszerkesztő helyesírás ellenőrzője, azonban ez még nem ment meg bennünket a helytelen mondatszerkezetek használatától. Az önéletrajzban érdemes rövid tőmondatokban fogalmazni és kerülni a bonyolult alárendeléseket. Idegen nyelvű önéletrajzok esetében fokozottan oda kell figyelni a hibákra, ugyanis ezek vesztünket is jelenthetik. "Nemrég egy hölgy felsőfokú angol nyelvtudást kívánó munkakörre jelentkezett és az angol nyelvű önéletrajzában olyan alapvető nyelvtani hibák voltak, amellyel önmagát zárta ki a pályázatból. Például az english-t következetesen kis kezdőbetűvel, divorced helyett devoced-ot írt, helytelen mondatszerkezeteket használt, stb." - mond példát a Kelly Services munkatársa.

Dorofejev Tamara, 2010. április 26.

Legfrissebb állások

Europ Assistance Magyarország Kft.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió
E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
Posted: 12/06/2016
Szekszárd, Dél-dunántúli régió, 7101
E.ON Hungária Zrt.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió, 1051
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Észak-Dunántúl
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Cegléd, Közép-magyarországi régió

Személyre szabott találati lista?  Frissítse profilját!

 
 
 

Termékek és szolgáltatások

Álláshirdetés feladása
Kezelje hirdetéseit és pályázóit A-tól Z-ig online
Önéletrajz-keresés
Vegye kézbe az irányítást, hogy még ma megtalálja a tökéletes jelölteket
Csomagajánlatok
Vásároljon álláshirdetése mellé önéletrajzi adatbázis hozzáférést
Médiamegoldások
Célzott hirdetésekkel pontosan a megfelelő célcsoportot érheti el
Összes szolgáltatásunk

HR Blog

HR Spirit - A Monster HR blogja
Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Ez a szó érzékelteti leginkább, amiről a HR Spirit szól.

Állásinterjú

Állásinterjú: kérdések, felkészülés
Miért akar váltani? Miért ezt az állást pályázza meg? Mit tud a cégünkről? Tudatos készüléssel jelentősen javítható a szereplés interjún.

Fizetés, bértárgyalás

Fizetés, juttatás, fizetésemelés, bértárgyalás
A legtöbb álláskereső a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk? Mit kerüljünk?

Szakemberek keresése

Szakemberek keresése
Az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Tippjeink.

Pályázók toborzása

Pályázók toborzása
A munkaerőkeresés legdrágább és legösszetettebb műfaja az Assessment Center. HR-esek szerint a legmegbízhatóbb is. Aki átmegy a rostán, beválik.

Pályázók szűrése

Pályázók szűrése
HR-szakembereket kértünk arra, osszák meg CV-olvasási kulisszatitkaikat. Ki mivel kezdi és mi számít neki igazán?

Dolgozók megtartása

Dolgozók megtartása
A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Hogyan lehet ezt megtenni teambuilding keretében?

Álláskeresőknek

Önéletrajz feltöltése
Könnyen, gyorsan pályázhat állásokra, és még a munkaadók is Önre találhatnak
Állások e-mailben
Csak futtasson le egy keresést és mentse el - a friss állásokat elküldjük Önnek
Állás mentése
Ha most nincs ideje pályázni - megteheti később is
Álláskeresői profil
Kitöltött profilja alapján személyre szabott állásajánlatokat kaphat
Karriertanácsok
Az információ álláshoz segít ...

Munkaadóknak

Álláshirdetés feladása
Online álláshirdetés-feladás és pályázókezelés
Önéletrajz-keresés
Még ma megtalálhatja leendő kollégája önéletrajzát
Csomagajánlatok
Álláshirdetés-feladás + önéletrajz-keresés
Monster Médiamegoldások
Érje el célcsoportját célzott hirdetésekkel
HRspirit.hu
A Monster HR blogja
Összes szolgáltatásunk

Hasznos linkek

Minden az önéletrajzról
Tippek, trükkök önéletrajz-íráshoz, és letölthető önéletrajz-minták
Minden a kísérőlevélről
Tippek, trükkök kísérőlevél-íráshoz, és letölthető kísérőlevél-minták
Álláskereső alkalmazás okostelefonra
iPhone? iPad? Android? Töltse le a monster alkalmazásait most!
Állás-lista
Böngésszen az állások között város, kategória, végzettség, stb. szerint
Cégbemutatók
Tájékozódáshoz, vagy állásinterjúra felkészüléshez

Közösségi média

monster.hu a facebook-on
Friss karriertanácsok, tippek, trükkök, álláskeresés
monster.hu a twitter-en
Kövesse állásajánlatainkat kategóriánként
monster.hu a youtube-on
Monster videók és hirdetések
Álláskeresés
A Monsterről · A Monster-hálózat · Állások a Monsternél · Workania állások · Budapest állások · AdChoices
Felhasználási feltételek · Adatvédelem · Hozzáférhetőség · Súgó · Biztonság · Kapcsolat · Oldaltérkép · Mobil
©2016 Monster - Minden jog fenntartva - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - - V: 2016.24.0.164-308