Keresés a karriertanácsok között
Karriertanácsok » Karrierépítés» Oktatás és képzés » Miért keresnek kevesebbet a nők?
Miért keresnek kevesebbet a nők?

Miért keresnek kevesebbet a nők?

A statisztikák szerint 16-18 százalékos az európai nők bérhátránya. Mi magyarázható külső körülményekkel (szülés, vezetői poszt, szakma) és mi nyílt diszkrimináció? Mi tehető ellene? Erről zajlott egész napos vita kedden a Friedrich Ebert Alapítvány budapesti rendezvényén magyar, cseh, lengyel kutatókkal, civil jogvédőkkel, munkaadókkal.

A jogászi pozícióra felvett női munkatárs bruttó 180 ezer forintos fizetést kapott, míg ugyanolyan hátterű férfi kollégájának 300 ezret kínált egy nagy építőipari cég. Az ügy az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt kötött ki és a munkaadó bírságolásával végződött. Az esetet Kollonay Csilla, a Közép-Európai Egyetem professzora említette a Friedrich Ebert Alapítvány budapesti irodája által rendezett "Egyenlő bér - kinek fontos?" címet viselő rendezvényén. "A hatóság vizsgálatából kiderült, a cég a hölggyel közölte, ennyit tud fizetni. A férfitól ellenben pedig megkérdezte, mennyire gondol. Ő 350 ezret mondott."

A bérdiszkrimináció jelen van az álláspiacon, ám megbízható statisztikai adatokkal nem lehet alátámasztani, valójában mekkora mértékben. Az Eurostat szerint minden uniós tagországban kevesebbet keresnek a nők, átlagosan 17 százalékkal. Magyarországon 16, Lengyelországban 13, Csehországban 19 százalékos differenciát mérnek, ám ezek átlagok, és nincsenek benne a 10 fő alatti cégek és heti munkaidő, szakmák, tapasztalat, hierarchiaszintek szerint sincs súlyozva.

Férfiak a jól fizető szakmákban

A férfiak ugyanis a jobban fizető szakmákban és vezetői posztokon nagyobb arányban vannak jelen az álláspiacon, ami nem sérti "az egyenlő munkáért, egyenlő bért" elvét. Jól mutatja ezt a Budapest Bank statisztikája, amelyet Rolek Ferenc vezérigazgató-helyettes ismertetett. A 2800 fős, amerikai tulajdonban levő pénzintézetnél a felsővezetők 18, a középvezetők 30, a csoportvezetők 52 százaléka nő. A szakmák közül a férfiak legnagyobb arányban az informatikában, a nők pedig a pénzügyi, telebanki ügyintéző pozíciókban fordulnak elő. Rolek Ferenc elmondta, náluk átlagosan 10 százalékos a differencia minden vezetői szinten, de ez nem a nemtől, hanem a munkával kapcsolatos tényezőktől függ. Van példa arra is, ahol a nők jobban keresnek, például pénzügyi középvezetői és marketing területen. A cégnél évente felülvizsgálják a munkatársak bérezését, fókuszálnak a női-férfi bérelétérésekre is, nézik, vannak-e ’kilógó’ fizetések.

Dolgozó nő

A szülés növeli a bérrést

Fontos oka a bérdifferenciának a szülési szabadság. Sokan akár 6-8 évre is kieshetnek az álláspiacról, miközben férfi kollégáik haladnak felfelé a ranglétrán. Míg 25 év alatt nincs különbség, 30 éves korban már van, ám igazán nagyot 36-40 év között ugrik - hozott példát Sík Endre, a Tárki kutatója. Adatai szerint a nők az alacsony képzettséget igénylő és a diplomás pozíciókban vannak nagy hátrányban. Előbbiben a fizikai munkát jobban díjazzák a munkaadók, a diplomás irodai munkáknál pedig kevesebb nő jut vezetői posztra.

Kollonay Csilla ugyan az új munka törvénykönyvét összességében családellenesnek tartja, ám pozitív elemként értékeli, hogy mindkét szülő igénybe veheti a gyest. Probléma azonban, hogy a mai magyar társadalomban megalázónak számít férfiként a gyermekkel otthon maradni. Segítené a nők gyorsabb visszatérését, ha kötelező lenne megosztani a gyest a férfi és a nő között. "Észak-Európában bizonyított tény, hogy a férfiak kötelező gyesen maradása növeli átlagéletkorukat" - mondja a jogászprofesszor.

A rendezvényen megjelent kutatók óva intettek a statisztikák felületes értelmezésétől. Csalóka lehet, ha csökkenő különbséget látunk. Előfordult már, hogy ennek az az oka, hogy az alacsony keresetű nők kivonulnak az álláspiacról, így a jobban keresők felfelé húzzák a statisztikát.

A nők gyengébbek versenyhelyzetben

"A teljes bérkülönbség nem szüntethető meg és nem is ez a fontos célkitűzés, de csökkenteni azért lehet" - jegyezte meg Lovász Anna az MTA munkatársa, aki korábbi kutatási eredményekkel némileg árnyalta a női bérhátrány okait. Néhány megállapítás: A nők rosszabbul szerepelnek versenyhelyzetben, ritkábban kérnek béremelést, előléptetést, fontosabb számukra a munka/magánélet egyensúlya, hajlamosak kerülni a konfliktusokat. Majd feltette a kérdést: biológiai okai vannak vagy a szocializációból ered?

Kollonay Csilla még a kérdést is veszélyesnek tartja, szerinte a társadalmi sémák beépülnek az agyba, nincs tulajdonságokban biológiai meghatározottság. A jogászprofesszor kvóta ügyben megjegyezte, ez diszkrimináció, amellyel óvatosan kell bánni, ám bizonyos helyzetekben megengedhető. Nyílt diszkriminációnak tartja viszont a nők 40 évi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét. Ugyan jó lehetőségnek tűnik, ám az intézkedés növeli az alacsony jövedelmű nyugdíjas nők számát.

Kvóta helyett helyzetbe hozás

Rolek Ferenc arra a munkaadói szempontra hívta fel a figyelmet, hogy mindig a legjobb kapja meg az állást nemtől függetlenül. "Az informatikai vezetőképző programunknál évente mondom a kollégáknak, legyen legalább egy hölgy. De kevés nő pályázik és ők sincsenek a legalkalmasabbak között.". Hozzáteszi, kvóta helyett járhatóbb út "helyzetbe hozni" őket. A Budapest Banknál női vezetőfejlesztő program működik. Ennek célja, hogy a tapasztaltabb vezetők támogassák a tehetséges fiatal nőket, a nők tudjanak egymásról, segítséget kapjanak problémáik megoldásában, a vezetők pedig lássák, kiben van ambíció és potenciál. A nőket segítő intézkedés a szülés után visszatérőknek a részmunkaidő és/vagy a távmunka biztosítása. A 2800 fős vállalaton belül közel 800-an részben otthonról dolgoznak.

Nyilvános fizetéseket?

A konferencián elhangzott, segíthetné a fizetési diszkrimináció megszüntetését, ha a munkaadóknak nyilvánosságra kellene hozniuk, mely pozíciókban, milyen fizetéseket kínálnak. Ausztriában tavaly vezették be álláshirdetésekben a kötelező bérmegjelölést és az Egyesült Államokban sem titok. Rolek Ferenc szerint Magyarországon katasztrofális következményei lennének annak, ha egy szervezeten belül mindenki tudná a másik pontos fizetését. A relatív fizetés szerinte fontosabb, 90 százalék elégedetlenebb lenne.

Persze pontos személyes béradat helyett már a pozícióra bontott bruttó alapbér nyilvánosságra hozása is sokat segíthet (bónusz, cafeteria nélkül), például egy álláshirdetésben. Így a cikk elején említett jogi eset is elkerülhető lett volna...

Karácsony Zoltán, 2012. október 10.

Legfrissebb állások

Europ Assistance Magyarország Kft.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió
E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
Posted: 12/06/2016
Szekszárd, Dél-dunántúli régió, 7101
E.ON Hungária Zrt.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió, 1051
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Észak-Dunántúl
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Cegléd, Közép-magyarországi régió

Személyre szabott találati lista?  Frissítse profilját!

 
 
 

Termékek és szolgáltatások

Álláshirdetés feladása
Kezelje hirdetéseit és pályázóit A-tól Z-ig online
Önéletrajz-keresés
Vegye kézbe az irányítást, hogy még ma megtalálja a tökéletes jelölteket
Csomagajánlatok
Vásároljon álláshirdetése mellé önéletrajzi adatbázis hozzáférést
Médiamegoldások
Célzott hirdetésekkel pontosan a megfelelő célcsoportot érheti el
Összes szolgáltatásunk

HR Blog

HR Spirit - A Monster HR blogja
Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Ez a szó érzékelteti leginkább, amiről a HR Spirit szól.

Állásinterjú

Állásinterjú: kérdések, felkészülés
Miért akar váltani? Miért ezt az állást pályázza meg? Mit tud a cégünkről? Tudatos készüléssel jelentősen javítható a szereplés interjún.

Fizetés, bértárgyalás

Fizetés, juttatás, fizetésemelés, bértárgyalás
A legtöbb álláskereső a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk? Mit kerüljünk?

Szakemberek keresése

Szakemberek keresése
Az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Tippjeink.

Pályázók toborzása

Pályázók toborzása
A munkaerőkeresés legdrágább és legösszetettebb műfaja az Assessment Center. HR-esek szerint a legmegbízhatóbb is. Aki átmegy a rostán, beválik.

Pályázók szűrése

Pályázók szűrése
HR-szakembereket kértünk arra, osszák meg CV-olvasási kulisszatitkaikat. Ki mivel kezdi és mi számít neki igazán?

Dolgozók megtartása

Dolgozók megtartása
A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Hogyan lehet ezt megtenni teambuilding keretében?

Álláskeresőknek

Önéletrajz feltöltése
Könnyen, gyorsan pályázhat állásokra, és még a munkaadók is Önre találhatnak
Állások e-mailben
Csak futtasson le egy keresést és mentse el - a friss állásokat elküldjük Önnek
Állás mentése
Ha most nincs ideje pályázni - megteheti később is
Álláskeresői profil
Kitöltött profilja alapján személyre szabott állásajánlatokat kaphat
Karriertanácsok
Az információ álláshoz segít ...

Munkaadóknak

Álláshirdetés feladása
Online álláshirdetés-feladás és pályázókezelés
Önéletrajz-keresés
Még ma megtalálhatja leendő kollégája önéletrajzát
Csomagajánlatok
Álláshirdetés-feladás + önéletrajz-keresés
Monster Médiamegoldások
Érje el célcsoportját célzott hirdetésekkel
HRspirit.hu
A Monster HR blogja
Összes szolgáltatásunk

Hasznos linkek

Minden az önéletrajzról
Tippek, trükkök önéletrajz-íráshoz, és letölthető önéletrajz-minták
Minden a kísérőlevélről
Tippek, trükkök kísérőlevél-íráshoz, és letölthető kísérőlevél-minták
Álláskereső alkalmazás okostelefonra
iPhone? iPad? Android? Töltse le a monster alkalmazásait most!
Állás-lista
Böngésszen az állások között város, kategória, végzettség, stb. szerint
Cégbemutatók
Tájékozódáshoz, vagy állásinterjúra felkészüléshez

Közösségi média

monster.hu a facebook-on
Friss karriertanácsok, tippek, trükkök, álláskeresés
monster.hu a twitter-en
Kövesse állásajánlatainkat kategóriánként
monster.hu a youtube-on
Monster videók és hirdetések
Álláskeresés
A Monsterről · A Monster-hálózat · Állások a Monsternél · Workania állások · Budapest állások · AdChoices
Felhasználási feltételek · Adatvédelem · Hozzáférhetőség · Súgó · Biztonság · Kapcsolat · Oldaltérkép · Mobil
©2016 Monster - Minden jog fenntartva - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - - V: 2016.24.0.164-312