Keresés a karriertanácsok között
Karriertanácsok » Álláskeresési Stratégia» Külföldi munka » Mosogatóként kezdte, mára ...
Mosogatóként kezdte, mára a vezető jobb keze - magyar álom Norvégiában

Mosogatóként kezdte, mára a vezető jobb keze - magyar álom Norvégiában

Kövesse híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.

Külkereskedelmi diplomával vágott neki frissdiplomásként Norvégiának Rolf Viktor, aki részmunkaidős mosogatóként kezdett dolgozni. Aztán kemény munkával megtanult norvégul, haladt feljebb a ranglétrán, jelenleg egy olajipari cégnél dolgozik egyik vezető helyetteseként. A külföldi munkavállalást beemutató sorozatunkban ő számol be, milyen ott élni és dolgozni.

Rolf Viktor a BGF Külkereskedelmi Karán végzett Budapesten, ám már frissdiplomásként Norvégiába utazott. "Magyarországon nem találtam megfelelő munkalehetőségeket. Ami adódott volna, az nem kínált annyi fizetést, amellyel bátran lehetne családot alapítani, egzisztenciát építeni" - kezdi történetét a fiatalember, aki 2009-ben vágott neki a világnak. Viktor - ahogy a legtöbb, frissen Norvégiába érkező álláskereső - először Oslóban próbálkozott. Külkereskedelmi diplomás létére fizikai munkásként kezdte a norvég karrierépítést. "Akkor még norvég nyelvtudás híján, angoltudással egy étteremben találtam munkát. Először rész, később teljes munkaidőben mosogattam."

Norvégtudás nélkül kevés a jó munka

A fiatalember a későbbiekben fokról fokra haladt előre a nyelvtanulásban - és ezzel párhuzamosan aztán a karrierépítésben is. "A nyári szezon kezdetén jelentkeztem felszolgálónak az ország nyugati partvidékére, Bergenbe - a világ egyik legszebb, ám legcsapadékosabb városába. Ahogy haladtam előre a nyelvtanulásban, sorban tárultak fel előttem az újabb és újabb lehetőségek. Ekkor már jobb állásokat kaptam és a társadalmi beilleszkedés is egyre jobban ment. Időközben még északabbra költöztem, országon belül - de ekkor már egy vezető pozíció miatt került sor a váltásra. Jelenleg egy olajipari cégnél dolgozom, az értékesítési vezető helyetteseként. A siker kulcsa a végzettség mellett mindenképp a nyelvtudás volt: egész másként tekintenek az állásinterjún arra a pályázóra, aki már norvégül mutatkozik be, beszél magáról és áll helyt a kommunikáció során mindvégig."

Célszerű tehát nyelvtudással megérkezni az országba. "Csak a skála két végén - a diplomás hiányszakmák - mérnök, informatikus, orvos vagy a segédmunkák, alacsonyabb képzettséget igénylő munkák - esetén vesznek fel angoltudással. Kint viszont nagyjából fél év alatt erős középfokú szintre lehet eljutni norvégból."

Telített az Egyesült Királyság - így irány Skandinávia!

Felmerül a kérdés, angol és némettudással miért épp Norvégiára esett Viktor választása? "Meghatározó szempont volt, hogy a magyarok egyik kedvelt célállomása, az Egyesült Királyság már erősen telített. Ráadásul a nyugat-európai országok közül Norvégiában kínálják szinte a legjobb fizetéseket - itt a korábban külföldi munkatapasztalatot szerzők is mindig arra hivatkoznak, hogy Angliából vagy Ausztriából Norvégiába költözni akkora életszínvonalbeli ugrás volt, mint előtte Magyarországról Angliába, Ausztriába. Itt négy-öt év alatt annyi pénzt meg lehet takarítani, amennyivel később, már otthon dolgozva sem kell attól rettegni, hogy mi lesz egy esetleges elbocsátáskor. Ráadásul egy skandináv nyelv magas szintű ismeretével, külföldi munkatapasztalattal már egészen más pozícióból indulhatok egy állásinterjún is, minta most érkeztem volna az iskolapadból. Nem tagadom, az anyagiak mellett a viszonylag biztonságos közösségek, a tiszta környezet, a páratlan szépségű északi tájak is motiváltak a döntésemben."

A lengyel és a balti vendégmunkások már felfedezték…

A fiatalember azt is elárulta: Kelet-Európában a magyarokra hat az újdonság erejével a norvégiai munkavállalás lehetősége - a lengyelek és a balti államokból érkezők (észtek, lettek, litvánok) már felfedezték. Ami jó hír a magyarok számára: a norvég cégek többségében kedvező kép alakult ki honfitársainkról. "Úgy tartják, a lengyelekkel együtt szorgalmas, keményen dolgozó nép vagyunk - ezért szívesen is alkalmaznak bennünket." Viktort a norvégiai mindennapok magával ragadták. "Az emberek általában higgadtak, nyugodtak, nagyon türelmesek - és sportosak, jó fizikumúak, még nyugdíjasként is rendszeresen járnak kirándulni meg sítúrákra. Az ország a nyugalom szigeteként hatott rám a napi, hazai stressz után."

Kisebb a bérszakadék vezető és beosztott között

A munkahelyeken a kitartó, alapos munkát megbecsülik, rendszeres előrelépési lehetőségekkel is jutalmazzák. "Egy ugyancsak kint dolgozó ismerősöm például étteremvezetőként, alig 2 év leforgása alatt saját házat, autót vásárolt. Ráadásul esete egyáltalán nem egyedi." Kellemes meglepetés az is - és Magyarországról érkezve kicsit megdöbbentő - hogy Norvégiában nincs irreálisan nagy bérszakadék a vezetők és a beosztottak fizetése között. A magasan kvalifikált embereknek persze furcsa lehet, hogy az alacsonyabban képzettekhez képest nem keresnek sokkal többet. A szakmunkásoknak jó hír, hogy az ilyen végzettségeket is jól fizetik: egy asztalos kereshet még többet is, mint egy mérnök, miközben a betegápolókat is kiemelt fontosságúnak tartják.

Drága az albérlet és a közlekedés

Norvégiát a legdrágább országok között tartják számon. A lakásbérletek, a közlekedés nem olcsók- kisebb apartmanokat általában havi 5-8 ezer koronáért (200-360 ezer forintért) lehet bérelni. A tömegközlekedésért havonta átlagosan 400-800 koronát (16-32 ezer forintot) kell fizetni. Viktor szerint a fogyasztási cikkek csak akkor kerülnek az otthon megszokottak 2-3-szorosába, ha a hipermarketben valaki kapkodva vásárol, nem futja át előtte alaposan a kínálatot. A fiatalember úgy tapasztalta: összességében az élet minden területét a korrekt hozzáállás jellemzi. "A becsületesség az élet minden területét áthatja. Itt teljesen természetes az adófizetés, és az is, hogy mindez a közösség érdekében történik, a sumákolás, a fekete foglalkoztatás teljesen elképzelhetetlen. Az állampolgárok nem a dolgok megúszására törekednek - például nincs bliccelés a járműveken sem.

Takács Gabriella, 2012. június 5.

Kommentárunk a történethez:

- Konkrét állásajánlat híján legalább 1 millió forintos vésztartalék nélkül nem szabad elindulni, hiszen Norvégia Európa egyik legdrágább országa (lakásbérlés, közlekedés, rezsi). Az első munkahely megtalálásáig akár több hónap is eltelhet.

- Norvég nyelvtudás nélkül csak erős angollal ajánlott útnak indulni

- Rolf Viktor karrierje egyedi eset. Egy jó személyes képességekkel, szaktudással, nyelvtudással rendelkező fiatal, aki megtalálta számítását. Nem lehetetlen utánozni, de nem is könnyű.

Kövesse híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.

Legfrissebb állások

Europ Assistance Magyarország Kft.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió
E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
Posted: 12/06/2016
Szekszárd, Dél-dunántúli régió, 7101
E.ON Hungária Zrt.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió, 1051
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Észak-Dunántúl
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Cegléd, Közép-magyarországi régió

Személyre szabott találati lista?  Frissítse profilját!

 
 
 

Termékek és szolgáltatások

Álláshirdetés feladása
Kezelje hirdetéseit és pályázóit A-tól Z-ig online
Önéletrajz-keresés
Vegye kézbe az irányítást, hogy még ma megtalálja a tökéletes jelölteket
Csomagajánlatok
Vásároljon álláshirdetése mellé önéletrajzi adatbázis hozzáférést
Médiamegoldások
Célzott hirdetésekkel pontosan a megfelelő célcsoportot érheti el
Összes szolgáltatásunk

HR Blog

HR Spirit - A Monster HR blogja
Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Ez a szó érzékelteti leginkább, amiről a HR Spirit szól.

Állásinterjú

Állásinterjú: kérdések, felkészülés
Miért akar váltani? Miért ezt az állást pályázza meg? Mit tud a cégünkről? Tudatos készüléssel jelentősen javítható a szereplés interjún.

Fizetés, bértárgyalás

Fizetés, juttatás, fizetésemelés, bértárgyalás
A legtöbb álláskereső a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk? Mit kerüljünk?

Szakemberek keresése

Szakemberek keresése
Az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Tippjeink.

Pályázók toborzása

Pályázók toborzása
A munkaerőkeresés legdrágább és legösszetettebb műfaja az Assessment Center. HR-esek szerint a legmegbízhatóbb is. Aki átmegy a rostán, beválik.

Pályázók szűrése

Pályázók szűrése
HR-szakembereket kértünk arra, osszák meg CV-olvasási kulisszatitkaikat. Ki mivel kezdi és mi számít neki igazán?

Dolgozók megtartása

Dolgozók megtartása
A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Hogyan lehet ezt megtenni teambuilding keretében?

Álláskeresőknek

Önéletrajz feltöltése
Könnyen, gyorsan pályázhat állásokra, és még a munkaadók is Önre találhatnak
Állások e-mailben
Csak futtasson le egy keresést és mentse el - a friss állásokat elküldjük Önnek
Állás mentése
Ha most nincs ideje pályázni - megteheti később is
Álláskeresői profil
Kitöltött profilja alapján személyre szabott állásajánlatokat kaphat
Karriertanácsok
Az információ álláshoz segít ...

Munkaadóknak

Álláshirdetés feladása
Online álláshirdetés-feladás és pályázókezelés
Önéletrajz-keresés
Még ma megtalálhatja leendő kollégája önéletrajzát
Csomagajánlatok
Álláshirdetés-feladás + önéletrajz-keresés
Monster Médiamegoldások
Érje el célcsoportját célzott hirdetésekkel
HRspirit.hu
A Monster HR blogja
Összes szolgáltatásunk

Hasznos linkek

Minden az önéletrajzról
Tippek, trükkök önéletrajz-íráshoz, és letölthető önéletrajz-minták
Minden a kísérőlevélről
Tippek, trükkök kísérőlevél-íráshoz, és letölthető kísérőlevél-minták
Álláskereső alkalmazás okostelefonra
iPhone? iPad? Android? Töltse le a monster alkalmazásait most!
Állás-lista
Böngésszen az állások között város, kategória, végzettség, stb. szerint
Cégbemutatók
Tájékozódáshoz, vagy állásinterjúra felkészüléshez

Közösségi média

monster.hu a facebook-on
Friss karriertanácsok, tippek, trükkök, álláskeresés
monster.hu a twitter-en
Kövesse állásajánlatainkat kategóriánként
monster.hu a youtube-on
Monster videók és hirdetések
Álláskeresés
A Monsterről · A Monster-hálózat · Állások a Monsternél · Workania állások · Budapest állások · AdChoices
Felhasználási feltételek · Adatvédelem · Hozzáférhetőség · Súgó · Biztonság · Kapcsolat · Oldaltérkép · Mobil
©2016 Monster - Minden jog fenntartva - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - - V: 2016.24.0.164-313