Keresés a karriertanácsok között

Nyári szezonmunka az USA-ban – jelentés a gyermekparadicsomból

Egyszerre munkatapasztalatot szerezni, angolt tanulni, barátokat gyűjteni nemzetközi környezetben és ráadásként még körbeutazni az USA-t? Nem lehetetlen. Az amerikai gyermektábori program ezt kínálja az oktatóként vagy a konyhán dolgozó magyaroknak. Az idei csapat már javában dolgozik a kaliforniai Camp Kennolyn táborban. Lefekvés előtt értük utol őket.

Kövesse híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.

Egy csodálatos, vörösfenyőkkel borított hegyvidéken található a számos magyar fiatalnak munkát kínáló, kaliforniai Camp Kennolyn gyermek és ifjúsági sporttábor, mintegy másfél órányi autóútra San Franciscótól és alig 15 percre az óceántól. A 67 éve, eredetileg családi vállalkozásként létrehozott, 200 főnyi gyermeksereget befogadó szabadidőparkban dolgozik egész nyáron diákmunkásként három magyar fiatal, Mészáros Zoltán, Kőrösi Ágnes és Szabó-Biczók Márton. Itt valóban nemzetközi környezetben szerezhetnek munkatapasztalatokat és pallérozhatják angoltudásukat. Ők a 80 fős személyzet tagjai, angol, skót, új-zélandi, ghánai, kínai, equadori kollégákkal dolgoznak együtt.

A kaliforniai gyermektábor magyar csapata. Jobbra Rasovszky Miklós, aki közel 20 éve jár ki, most már a közvetítő szervezet magyarországi vezetőjeként A kaliforniai gyermektábor magyar csapata. Jobbra Rasovszky Miklós, aki közel 20 éve jár ki, most már a közvetítő szervezet magyarországi vezetőjeként

Nyelvgyakorlás 24 órán át

A gyermekeknek röplabdát és asztalosmesterséget oktató, mountain bike foglalkozásokat is tartó Mészáros Zoltán már másodszorra vesz részt a tábor életében. "A Debreceni Egyetem mesterképzős, közgazdász szakos hallgatója vagyok. Tavaly is itt dolgoztam és rengeteg barátságot kötöttem. Egy ilyen munkatapasztalat még referenciának és nyelvgyakorlásnak is kiváló pályakezdőként. Itt kis túlzással a nap 24 órájában angolul beszélünk." Utóbbit a gyermektábor konyháján éppen salátabárosként dolgozó Kőrösi Ágnes is csak megerősíteni tudja. "Ennél jobb nyelvgyakorlási lehetőség és intenzív nyelvtanfolyam tényleg nincs, mert minden pillanatban angolul kell megszólalnunk. Így aztán folyamatosan gyakoroljuk a nyelvet. Én egyébként tanév közben a Budapesti Gazdasági Főiskola vendéglátás-turizmus szakán vagyok másodéves. A Kennolyn Campben az étkezde salátabárjáért vagyok felelős. Itt feltöltöm a pultokat zöldségekkel, ahol aztán 18, különböző fajta saláta közül lehet válogatni étkezéskor. Emellett más konyhai műveletekbe - az ételek, nyersanyagok előkészítésébe, néha még a takarításba is besegítek a konyhafőnök utasításai alapján. Számomra az is fontos szempont volt, hogy valamilyen vendéglátás-közeli területen dolgozhassam és ezt itt tényleg meg is kapom, ráadásul referenciának is jó lesz." Honvágy? Arra itt nincs idő. "Annyira kitöltik az időnket a napi teendők, hogy eszünkbe sem jut. Persze, néha esténként egy-egy e-mail az otthoniaknak azért belefér"- mondja Ágnes.

Úszásoktatóként folyamatosan résen kell lenni

Kőrösi Ágnes az étkezde salátabárjáért felelős, Szabó-Biczók Márton (jobbra) úszásoktató-életmentőként és röplabdaoktatókéntKőrösi Ágnes az étkezde salátabárjáért felelős, Szabó-Biczók Márton (jobbra) úszásoktató-életmentőként és röplabdaoktatóként dolgozik, míg Mészáros Zoltán (balra) a röplabda mellett az asztalos mesterségre is oktatja a kicsiket

A gyermektábor emellett még "Baywatch guard"- oknak is munkát ad. Szabó-Biczók Márton úszásoktató-életmentőként és röplabdaoktatóként is tevékenykedik a táborban. Szerencsére konkrét vészhelyzetre még nem volt példa, ám az életmentő úszásoktatónak így is ébernek kell lennie, hiszen tesztelési céllal, spontán módon azért időnként meglepik a "vízi balesetet színlelő" kollégák. Az eseményeket és a reakciókat aztán közösen ki is értékelik. "Egyhetes tréningen készültünk fel a feladatra. A táborban nagyon adnak a biztonságra, felügyelet nélkül nem is tartózkodhat senki a helyenként akár 3 méter mélységű medencében" - magyarázza a fiatalember, aki nem mellékesen ötszörös magyar bajnok országúti kerékpározásban, így aztán kerékpároktatást is végez a sporttáborban.

Tilos a dohányzás a munkatársaknak is

Az egészséges életmódra nevelő sporttábor mindenesetre a 6-12 éves gyermekek és a nevelőként, kisegítőként itt közreműködő és dolgozó egyetemisták elé is komoly követelményeket állít. A 2 hetes turnusokban itt tartózkodó gyermekek az MP3 lejátszón kívül egyéb modern technikát nem hozhatnak magukkal a táborba, mindössze hagyományos, kézzel írt leveleket küldhetnek haza, ha kapcsolatba lépnének a hozzátartozóikkal. Szeszes italt fogyasztani, dohányozni még a tábor felnőtt munkatársainak sem szabad. Sőt, időnként drogteszt is van a táborban, de a félreértések elkerülése végett azt is előre közölni kell az egészségügyi munkatársakkal, ha valaki valamilyen gyógyszert szed. Az itt dolgozó fiatalok szerint azonban helyénvaló ez a szigor, mert szükség van a határok kijelölésére. "Udvariasak, jól neveltek itt a gyerekek. Sokszor például igyekeznek magyarul megköszönni az ebédet és szinte mindegyiküknél rendszeresen látunk valamilyen könyvet, olvasnivalót. A sportoktatásokon is együttműködnek, érdeklődőek, nyitottak, szót fogadnak"- mondják egybehangzóan a fiatalok.

"...legszívesebben megölném őket" - kirúgás járt a facebookos mondaért

Renitensek azért itt is akadnak - igaz, inkább a dolgozók között. Nemrégiben például egy meggondolatlan Facebook - bejegyzés miatt bocsátottak el egy amerikai fiatalt. "Annyira dühös vagyok a gyerekeimre, hogy legszívesebben megölném őket"- kommentálta a diáklány egy átlagosnál valamivel nehezebb munkanapját angolul. Miután fény derült a bejegyzésre, a posztolást követő órában már mehetett is haza. A magyar diákok ennek ellenére úgy látják, megéri a gyermektáborban dolgozni. "Egész más a hozzáállás a munkához, a kollégákhoz. A jó teljesítményt mindig megköszönik, az eredményességhez is gratulálnak"- mondja Mészáros Zoltán. A diákok egyébként nemcsak a nyári munka miatt választják az amerikai gyermektábort. Szerződésük lejárta után és vízumuk lejárta előtt 2-3 hetük marad majd arra, hogy körbeutazzák az USA-t. És a többség él is a lehetőséggel.

Aki már közel húsz éve kijár

"Idén 17. alkalommal vagyok kint és most 60 gyermekfelügyelő napi beosztását készítem el a táborban" - mondja Rasovszky Miklós a CCUSA közvetítő szervezet magyarországi vezetője. "Ez kicsit olyan mintha egy iskolában a diriként a gyerekek és a tanárok órarendjét állítanám össze, azzal a különbséggel, hogy itt minden nap újraírjuk a tanmenetet. Várhatóan augusztus közepéig tart a munka, és jómagam is 2-3 hét utazgatás után szeptember 4-én jövök haza."

A CCUSA 1990 ota van jelen Magyarorszagon, eddig 4800 jelentkezonek talalt külföldön munkát, ebből 2012 ben mintegy 400 magyar resztvevőt helyezett el. Rasovszky Miklós elmondása alapján a jelentkezesi folyamat nem egyszerű, ezért célszerű már kora ősszel elkezdeni és online jelentkezni a szervezet honlapján. "A legkritikusabb tényező az angol nyelv, ezen a jelentkezők mintegy 20-25 százaléka vérzik el. Ha valaki ősszel nem éri el a kisegítő személyzeti (a support staff) munkához szükséges középfokú vagy a gyermekfelügyelőihez (camp counselor) szukseges felsofoku nyelvtudast, meg probalkozhat ujra a téli hónapokban a jelentkezéseket létszámtól függően kora tavasszal zárják.

Mészáros Zoltán másodszor vesz részt az amerikai tábori életbenMészáros Zoltán másodszor vesz részt az amerikai tábori életben

Mennyibe kerül? Mennyit lehet keresni?

Sikeres felvételi esetén a jelentkezesi díj 450 euró (130 ezer forint), a vízumdíj 160 dollár (40 ezer forint) és egy erkölcsi bizonyítványt kell 3100 forintért kiváltani. Más költség nincsen, ugyanis a jelentkezési díj tartalmazza az oda-vissza repülőjegyet és a 3 hónapos biztosítást. A diákok korától és a vállalt munkatípustól függően összesen 1100-1200 dollaros fizetsére számíthatnak. Aki nagyobb kereseti lehetőségben reménykedik, az ne ezt a CCUSA programot valassza, mert itt csak szerény \'pár száz dolláros \' megtakarítással lehet zárni a nyarat. "Az egyetlen pluszköltség a tábor utáni egyéni utazgatásaz USA-n belül, ami a hab a tortán, és ami alatt a jelentkezők nagy része el is költi a teljes \'profitot\'" - teszi hozzá Rasovszky Miklós.

Takács Gabriella, 2012. július 10.

Legfrissebb állások

IT Services Hungary Kft.
Posted: 10/22/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió, 1132
IT Services Hungary Kft.
Posted: 10/22/2016
Pécs, Dél-dunántúli régió
IT Services Hungary Kft.
Posted: 10/22/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió
IT Services Hungary Kft.
Posted: 10/22/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió
IT Services Hungary Kft.
Posted: 10/22/2016
Szeged, Dél-alföldi régió

Személyre szabott találati lista?  Frissítse profilját!

 
 
 

Termékek és szolgáltatások

Álláshirdetés feladása
Kezelje hirdetéseit és pályázóit A-tól Z-ig online
Önéletrajz-keresés
Vegye kézbe az irányítást, hogy még ma megtalálja a tökéletes jelölteket
Csomagajánlatok
Vásároljon álláshirdetése mellé önéletrajzi adatbázis hozzáférést
Médiamegoldások
Célzott hirdetésekkel pontosan a megfelelő célcsoportot érheti el
Összes szolgáltatásunk

HR Blog

HR Spirit - A Monster HR blogja
Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Ez a szó érzékelteti leginkább, amiről a HR Spirit szól.

Állásinterjú

Állásinterjú: kérdések, felkészülés
Miért akar váltani? Miért ezt az állást pályázza meg? Mit tud a cégünkről? Tudatos készüléssel jelentősen javítható a szereplés interjún.

Fizetés, bértárgyalás

Fizetés, juttatás, fizetésemelés, bértárgyalás
A legtöbb álláskereső a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk? Mit kerüljünk?

Szakemberek keresése

Szakemberek keresése
Az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Tippjeink.

Pályázók toborzása

Pályázók toborzása
A munkaerőkeresés legdrágább és legösszetettebb műfaja az Assessment Center. HR-esek szerint a legmegbízhatóbb is. Aki átmegy a rostán, beválik.

Pályázók szűrése

Pályázók szűrése
HR-szakembereket kértünk arra, osszák meg CV-olvasási kulisszatitkaikat. Ki mivel kezdi és mi számít neki igazán?

Dolgozók megtartása

Dolgozók megtartása
A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Hogyan lehet ezt megtenni teambuilding keretében?

Álláskeresőknek

Önéletrajz feltöltése
Könnyen, gyorsan pályázhat állásokra, és még a munkaadók is Önre találhatnak
Állások e-mailben
Csak futtasson le egy keresést és mentse el - a friss állásokat elküldjük Önnek
Állás mentése
Ha most nincs ideje pályázni - megteheti később is
Álláskeresői profil
Kitöltött profilja alapján személyre szabott állásajánlatokat kaphat
Karriertanácsok
Az információ álláshoz segít ...

Munkaadóknak

Álláshirdetés feladása
Online álláshirdetés-feladás és pályázókezelés
Önéletrajz-keresés
Még ma megtalálhatja leendő kollégája önéletrajzát
Csomagajánlatok
Álláshirdetés-feladás + önéletrajz-keresés
Monster Médiamegoldások
Érje el célcsoportját célzott hirdetésekkel
HRspirit.hu
A Monster HR blogja
Összes szolgáltatásunk

Hasznos linkek

Minden az önéletrajzról
Tippek, trükkök önéletrajz-íráshoz, és letölthető önéletrajz-minták
Minden a kísérőlevélről
Tippek, trükkök kísérőlevél-íráshoz, és letölthető kísérőlevél-minták
Álláskereső alkalmazás okostelefonra
iPhone? iPad? Android? Töltse le a monster alkalmazásait most!
Állás-lista
Böngésszen az állások között város, kategória, végzettség, stb. szerint
Cégbemutatók
Tájékozódáshoz, vagy állásinterjúra felkészüléshez

Közösségi média

monster.hu a facebook-on
Friss karriertanácsok, tippek, trükkök, álláskeresés
monster.hu a twitter-en
Kövesse állásajánlatainkat kategóriánként
monster.hu a youtube-on
Monster videók és hirdetések
Álláskeresés
A Monsterről · A Monster-hálózat · Állások a Monsternél · Workania állások · Budapest állások · AdChoices
Felhasználási feltételek · Adatvédelem · Hozzáférhetőség · Súgó · Biztonság · Kapcsolat · Oldaltérkép · Mobil
©2016 Monster - Minden jog fenntartva - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - - V: 2016.21.0.151-210