Keresés a karriertanácsok között
Karriertanácsok » Álláskeresési Stratégia» Iparági trendek » Miért nem megyünk katonán ...
Miért nem megyünk katonának?

Miért nem megyünk katonának?

A növekvő munkanélküliség ellenére a Magyar Honvédség közel 3 ezres létszámhiánnyal küzd. Miért alakult ki ez a helyzet? A Honvédség a magas követelményekkel, a fluktuációval indokol, és a motivációs rendszer javítását tartja szükségesnek. Az alig 100 ezer forintos kezdő alapfizetés nem tűnik vonzónak még akkor sem, ha stabil munkahelyről van szó és a ranglétrán felfelé menet és külföldi kiküldetéssel növelhető a kereset.

A Magyar Honvédség komoly létszámhiánnyal küzd, jelenleg 1600 katonára és 1200 tiszthelyettesre lenne szükség. Úgy tűnik, hogy a válság ellenére sem választják a fiatalok a katonai pályát. A növekvő munkanélküliség elvileg javíthatna a sereg munkaerőpiaci helyzetén, ám a honvédségnél ettől sokat nem várnak. Abban ugyanis a haderőnél is biztosak: akik a katonai szolgálatot csak végső esetben, egyéb lehetőségek hiányában választják, előbb-utóbb valószínűleg elhagyják a sereget. A honvédségnél megkeresésünkre közülték, a feltölthető állások többsége szerződéses hely. A legnagyobb számban gépjárművezető, harcjármű-kezelő, harcjármű-szerelő, és rendész beosztásokba várnak jelentkezőket.

Az utcán nem hallottunk sok pozitívumot

A Magyar Honvédség igyekszik a katonasággal járó előnyökkel kampányolni, melybe beletartozik a szervezet pozitív megítélése, és a stabil munkahely hangsúlyozása is. „Maga a katonai pálya, korábban is jó lehetőségeket tudott nyújtani, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig még inkább vonzóvá vált a munkát keresők számára. A Magyar Honvédség – mint intézmény – társadalmi presztízse ugyanis magas szintű, a katonák társadalmi megítélése rendkívül pozitív. A napi élet szempontjából talán még fontosabb, hogy a honvédség megbízható munkáltató, a munkahelyek és járandóságok stabilitása a versenyszféránál biztosabb. További vonzerőt jelent a külszolgálat lehetősége - extra jövedelem és tapasztalat, mely az állomány széles rétegei számára elérhető” – kaptuk a honvédségtől a hivatalos választ. E vélekedés kapcsán megkérdeztünk tíz utcai járókelőt a honvédség megítéléséről és nem éppen pozitív megnyilvánulásokat hallottunk. Főként a tisztek motiválatlanságán élcelődtek megkérdezettjeink. Annyit a Honvédségnél elismertek, hogy „javítani kell a motivációs és megtartó erőn”.

Hogyan lehet bekerülni a honvédséghez?

Aki csatlakozni szeretne a Magyar Honvédséghez, annak először is el kell látogatnia a18 vidéki vagy a két fővárosi toborzó iroda egyikébe, ahol egy felvételi beszélgetésen vesz majd részt. A toborzó irodában az esetleges előremenetelről is részletes tájékoztatást adnak. A jelentkezés feltételei a következők: betöltött 18. életév, magyar állampolgárság, büntetlen előélet, cselekvőképesség, állandó belföldi lakhely, általános iskolai végzettség. Ha minden stimmel, akkor az alkalmassági vizsgálat következik, amely áll egy egészségügyi, egy pszichológiai és egy fizikai vizsgálatból.

Bérek és előre lépési lehetőségek

Sikeres felvételi után az új dolgozó elsőként honvéd lesz, ahol a havi alapilletménye bruttó 93 400 forint. Ha az illető rendelkezik középfokú végzettséggel, akkor ez az összeg 10 százalékkal megnő, ennyi ugyanis a végzettségtől függő illetménypótlék, amely minden rendfokozatban érvényes (felsőfokú végzettség esetén ez 20 %). Hat hónap honvédként eltöltött szolgálat után van lehetőség az előremenetelre, amikor a kiskatonát őrvezetővé léptetik elő. Ekkor az alapilletménye már 103 350 forintot. Őrvezetőként szintén hat hónapot kell teljesíteni a tizedessé történő előléptetés előtt. Ez azonban mindössze kétezer forint bérnövekedést jelent az őrvezetői fokozathoz képest és tizedesként már 1 évig kell ahhoz szolgálni, hogy további előrelépésről lehessen beszélni. Általános iskolai végzettséggel a legmagasabb betölthető rendfokozat a szakaszvezetői, melyet a belépés után a leggyorsabban két év szolgálat után lehet elérni. Itt az alapilletmény 115 275 forint.

Diplomás katonából londiner

A tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak a szerződéses katonáknál probléma a nagy fluktuáció, hanem még azok sem szívesen maradnak a pályán, akik felsőfokú tanulmányaikat ezen a területen végezték. Gergely (kérte nevének bizalmasan kezelését) a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanult, ám a diplomázás után nem a Magyar Honvédségnél helyezkedett el. „Azért szerettem volna katonai pályára menni, mert érdekelt a haditechnika, a honvédelem és fizikai kihívást is láttam benne. Az iskola végzése közben nagyot csalódtam a képzésben és a Magyar Honvédségben is. A kiképzőink öreg, részeges, elhízott katonatisztek voltak, akiktől úgy érzem, hogy nem sok hasznosat tanultam. Egyáltalán nem csináltak kedvet ehhez a pályához, sőt a kiképzőtiszteket látva arra gondoltam, hogy én nem akarok ilyen lenni és egész életemben ezt csinálni, ezért inkább kimentem Angliába és egy londoni szállodában lettem londiner. Pár éve visszatértem Magyarországra és pénzügyi területen helyezkedtem el, de azóta sem jutott eszembe, hogy a Magyar Honvédségnél próbálkozzak. Amennyire tudom, nem vagyok ezzel egyedül, ugyanis az évfolyamtársaim több mint fele öt év alatt leszerelt és más pályán keresett munkát.”

Gergely esete és döntése nem volt egyedi a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és ezt a felsőoktatási intézménynél is felismerték. Azért, hogy nagyobb számban tudják a pályán tartani a diplomás katonatiszteket többek között olyan intézkedéseket is bevezettek, hogy az eredetileg egy civil és egy katonai diplomát adó képzésen már csak az utóbbit lehet megszerezni. Ezen kívül az elmúlt években pedig intenzív reklámkampányt indítottak az iskola népszerűsítése érdekében.

Dorofejev Tamara, 2009. augusztus 14.

Legfrissebb állások

Pannonjob Human Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
Posted: 08/30/2015
Dabas, Közép-magyarországi régió
IT Services Hungary Kft.
Posted: 08/30/2015
Budapest, Közép-magyarországi régió
IT Services Hungary Kft.
Posted: 08/30/2015
Budapest, Közép-magyarországi régió
IT Services Hungary Kft.
Posted: 08/30/2015
Debrecen, Észak-alföldi régió
IT Services Hungary Kft.
Posted: 08/30/2015
Budapest, Közép-magyarországi régió

Személyre szabott találati lista?  Frissítse profilját!

 
 
 

Termékek és szolgáltatások

Álláshirdetés feladása
Kezelje hirdetéseit és pályázóit A-tól Z-ig online
Önéletrajz-keresés
Vegye kézbe az irányítást, hogy még ma megtalálja a tökéletes jelölteket
Csomagajánlatok
Vásároljon álláshirdetése mellé önéletrajzi adatbázis hozzáférést
Médiamegoldások
Célzott hirdetésekkel pontosan a megfelelő célcsoportot érheti el
Összes szolgáltatásunk

HR Blog

HR Spirit - A Monster HR blogja
Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Ez a szó érzékelteti leginkább, amiről a HR Spirit szól.

Állásinterjú

Állásinterjú: kérdések, felkészülés
Miért akar váltani? Miért ezt az állást pályázza meg? Mit tud a cégünkről? Tudatos készüléssel jelentősen javítható a szereplés interjún.

Fizetés, bértárgyalás

Fizetés, juttatás, fizetésemelés, bértárgyalás
A legtöbb álláskereső a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk? Mit kerüljünk?

Szakemberek keresése

Szakemberek keresése
Az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Tippjeink.

Pályázók toborzása

Pályázók toborzása
A munkaerőkeresés legdrágább és legösszetettebb műfaja az Assessment Center. HR-esek szerint a legmegbízhatóbb is. Aki átmegy a rostán, beválik.

Pályázók szűrése

Pályázók szűrése
HR-szakembereket kértünk arra, osszák meg CV-olvasási kulisszatitkaikat. Ki mivel kezdi és mi számít neki igazán?

Dolgozók megtartása

Dolgozók megtartása
A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Hogyan lehet ezt megtenni teambuilding keretében?

Álláskeresőknek

Önéletrajz feltöltése
Könnyen, gyorsan pályázhat állásokra, és még a munkaadók is Önre találhatnak
Állások e-mailben
Csak futtasson le egy keresést és mentse el - a friss állásokat elküldjük Önnek
Állás mentése
Ha most nincs ideje pályázni - megteheti később is
Álláskeresői profil
Kitöltött profilja alapján személyre szabott állásajánlatokat kaphat
Karriertanácsok
Az információ álláshoz segít ...

Munkaadóknak

Álláshirdetés feladása
Online álláshirdetés-feladás és pályázókezelés
Önéletrajz-keresés
Még ma megtalálhatja leendő kollégája önéletrajzát
Csomagajánlatok
Álláshirdetés-feladás + önéletrajz-keresés
Monster Médiamegoldások
Érje el célcsoportját célzott hirdetésekkel
HRspirit.hu
A Monster HR blogja
Összes szolgáltatásunk

Hasznos linkek

Minden az önéletrajzról
Tippek, trükkök önéletrajz-íráshoz, és letölthető önéletrajz-minták
Minden a kísérőlevélről
Tippek, trükkök kísérőlevél-íráshoz, és letölthető kísérőlevél-minták
Álláskereső alkalmazás okostelefonra
iPhone? iPad? Android? Töltse le a monster alkalmazásait most!
Állás-lista
Böngésszen az állások között város, kategória, végzettség, stb. szerint
Cégbemutatók
Tájékozódáshoz, vagy állásinterjúra felkészüléshez

Közösségi média

monster.hu a facebook-on
Friss karriertanácsok, tippek, trükkök, álláskeresés
monster.hu a twitter-en
Kövesse állásajánlatainkat kategóriánként
monster.hu a youtube-on
Monster videók és hirdetések
Álláskeresés
A Monsterről · A Monster-hálózat · Állások a Monsternél · Workania állások · Budapest állások · Monster Állásexpo · AdChoices
Felhasználási feltételek · Adatvédelem · Hozzáférhetőség · Súgó · Biztonság · Kapcsolat · Oldaltérkép · Mobil
©2015 Monster - Minden jog fenntartva - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - - V: 2015.17.0.115-208