Keresés a karriertanácsok között
Így vészeld át a munkanélküliséget – tíz tipp

Így vészeld át a munkanélküliséget – tíz tipp

A munkanélküliség pszichésen megterhelő állapot. A sikertelen pályázások után könnyű magunkba zuhanni, kilátástalannak látni a helyzetet. Vannak azonban fogások, amivel megelőzhető a baj. Tíz tippet gyűjtöttünk össze.

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon.

Évek óta nincs áttörés a hazai álláspiacon. A munkanélküliségi ráta 10-11 százalék között billeg, közel 500 ezer embernek nincs hivatalosan állása. Nincs ez másként Európa nagy részén: a 27 tagú EU-ban 25 millióan vannak munka nélkül, a mediterrán térségben pedig 15-27 százalék közötti rátákat mérnek.
A számok jelzik, aki manapság állását veszíti, az nincs egyedül. Bár ezek a számadatok őt vélhetően kevéssé vigasztalják. Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

1. Pihenj egy kicsit
Amikor távozni kényszerülsz a cégtől, azonnal mérd fel anyagi lehetőségeidet. Hány hónapra való megtakarításod van. Ha forrásaid megengedik, adj néhány nap pihenőt magadnak, hogy feltöltődj a következő kihíváshoz: az álláskereséshez. Hozd magad formába: látogasd meg fodrászodat, kapcsolódj ki. Gondold végig, mi mindennel foglalkoznál szívesen, és engedj régi vágyaidnak, amire a munka mellett nem volt időd.

2. Ne zárkózz be
A munkanélküliség egyik veszélye a pszichés bezárkózás. Különösen növekszik a veszély az idő múlásával. Nem sok jóval kecsegtet, ha valaki egész nap otthon ül, kerüli az embereket, szégyelli magát barátai előtt. Érdemes tudatosítani, hogy a munkanélküliség bárkinél benne van a pakliban, nem természetellenes állapot. Éppen ezért nyitni kell minél több ember felé. Nem csupán a jobb közérzet, hanem az elhelyezkedési esélyek növelése miatt. Az álláshelyek többségét ugyanis nem hirdetik meg nyilvánosan, hanem személyes ajánlások, kapcsolatok útján találnak gazdára. Érdemes tanácsot kérni a családtagoktól/barátoktól/ismerősöktől. Mindenki szereti és megtisztelve érzi magát, ha kikérik a véleményét egy-egy fontosabb témában. Menet közben ráadásul elcsíphető néhány fontos információmorzsa egy-egy megüresedő álláshelyről.

3. Legyen ritmusa napjaidnak
Fogd fel az álláskeresést napi munkaként. Vezess naplót, hogy mit is teszel az új állás megszerzéséért. A munka mellett ügyelj a mozgásra, ápold társas kapcsolataidat. Állástalanként is lehet úgy szervezni az életet, mintha munkavállalói státuszban lennél.

4. Próbálkozz több csatornán
Gyakori hiba álláskeresőknél, hogy szűk spektrumon keresnek állást. Mérd fel, hogy szakmádban melyik a leginkább működő csatorna, fókusztálj arra, de más vonalon is próbálkozz. Mozgósítsd a személyes kapcsolatokat, regisztrálj a nagy állásportálokra (így például a monster.hu oldalra), nézz körül az állami munkaügy weboldalán, vedd fel a kapcsolatok személyzeti tanácsadó (fejvadász) cégekkel és akár közvetlenül is keress meg cégeket. Azért is érdemes intenzíven állást keresni, mert az álláskeresési járadék már csak 3 hónapon át jár, utána minimálisra csökken az igényelhető összeg. Rossz stratégia, ha egy ismerős segítségére vársz, vagy pályázol egy álláshirdetés és várod választ.

Jövő

5. Járj el állásbörzékre és szakmai rendezvényekre
A tavasz és az ősz a felsőoktatási állásbörzék időszaka. Látszólag csak az egyetemisták, főiskolások profitálhatnak ebből, ám valójában minden álláskereső. Itt bárki kérdezhet a cégek képviselőitől, gyűjthet a karrierépítést segítő anyagokat, ismerkedhet a kiállítókkal.
Vannak olyan állásbörzék is, amelyek nem az egyetemi padot koptatóknak szólnak: ilyen például a HVG Állásbörze, vagy a monster állásportál Virtuális Állásexpója. Utóbbira idén április 8-12. között a www.allasexpo.hu oldalon kerül sor.

6. Képezd magad
Az álláskeresés időszaka ideális lehet a megkopó nyelvtudás felfrissítésére, a berozsdásodott agytekervények beolajozására: ráadásul erre a tudásra már az interjúkon lehet hasznot húzni. Az íróasztal melletti önképzés költségvonzataitól sem kell okvetlenül tartani: az ingyenesen elérhető online anyagok, blogok szinte korlátlan mennyiségben állnak a tanulni, fejlődni vágyók rendelkezésére mindkét területen. Jó hír a nyelvtudásukat fejleszteni vágyóknak vagy az épp új nyelveket tanulni szándékozóknak: az Európai Unió által támogatott "Tudásod a Jövőd" program keretében valóban jelképes (személyenként alig néhány ezer forintos) összeg fejében lehet részt venni különböző nyelvi vagy informatikai képzésekben.

7. Építsd fel magad a közösségi médiában
A munkavállalói márkaépítés szerepe egyre inkább növekszik. Ha ebben fantáziát látsz, vagy egyéniségedhez illik, építs fel egy szakmai erényeidet hangsúlyozó profiloldalt a legnagyobb közösségi oldalakon (Linkedin.com, facebook.com, vagy a BeKnown-on, amely a Facebook egyik karrier alkalmazása). Így amellett, hogy a fejvadászok, HR-esek keresők könnyebben rádtalálnak, ismerősöket gyűjthetsz szakmádból, csatlakozhatsz, hozzászólhatsz szakmai fórumokhoz, követheted a legújabb trendeket és értesülsz olyan eseményekről, ahol személyesen is találkozhatsz döntéshozókkal.

8. Légy rugalmas
Ha szűk szakmádban nem találsz lehetőséget, nyitni kell más irányok felé. Elképzelhető, hogy rövid távon ezek sok kellemetlenséggel járnak (például költözés más városba, vállalkozóvá válás), ám ha látsz benne perspektívát vagy nagyon kell a pénz, akkor meg kell lépni. Az álláskereső fontos erénye a rugalmasság.

9. Tanulj piacképes szakmát
Ha eleged van szakmádból vagy nem látsz benne perspektívát, akkor szóba jöhet a szakmaváltás is. Érdemes szem előtt tartani, hogy ez nem egyik hónapról a másikra megy, hanem 1-2 éves időtávban. Mindenesetre piacképes OKJ-s képzés elkezdésére 2013 első fele kiváló alkalom. Még néhány hónapig a régi rendszerben, a régi árakon lehet tanulni, ősztől valószínűleg sokkal többe kerül és tovább tart egy-egy szakma kitanulása.

10. Ne add fel soha
Féléves sikertelen álláskeresés már nyomot hagy az emberben. Fogy a pénz, a türelem, csökken az önbizalom, növekszik a depresszió veszélye. Ha valaki érzi magán a jeleket, forduljon szakemberhez (pszichológus), kérjen segítséget a munkaügyi központban vagy ismerősi körben. Ha mindent megtettünk a sikerért, de mást választottak az állásra, azt ne kudarcként fogjuk fel, mert azzal az önértékelésünk is csökken.

2013. február 4.

Legfrissebb állások

Europ Assistance Magyarország Kft.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió
E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
Posted: 12/06/2016
Szekszárd, Dél-dunántúli régió, 7101
E.ON Hungária Zrt.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió, 1051
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Észak-Dunántúl
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Cegléd, Közép-magyarországi régió

Személyre szabott találati lista?  Frissítse profilját!

 
 
 

Termékek és szolgáltatások

Álláshirdetés feladása
Kezelje hirdetéseit és pályázóit A-tól Z-ig online
Önéletrajz-keresés
Vegye kézbe az irányítást, hogy még ma megtalálja a tökéletes jelölteket
Csomagajánlatok
Vásároljon álláshirdetése mellé önéletrajzi adatbázis hozzáférést
Médiamegoldások
Célzott hirdetésekkel pontosan a megfelelő célcsoportot érheti el
Összes szolgáltatásunk

HR Blog

HR Spirit - A Monster HR blogja
Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Ez a szó érzékelteti leginkább, amiről a HR Spirit szól.

Állásinterjú

Állásinterjú: kérdések, felkészülés
Miért akar váltani? Miért ezt az állást pályázza meg? Mit tud a cégünkről? Tudatos készüléssel jelentősen javítható a szereplés interjún.

Fizetés, bértárgyalás

Fizetés, juttatás, fizetésemelés, bértárgyalás
A legtöbb álláskereső a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk? Mit kerüljünk?

Szakemberek keresése

Szakemberek keresése
Az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Tippjeink.

Pályázók toborzása

Pályázók toborzása
A munkaerőkeresés legdrágább és legösszetettebb műfaja az Assessment Center. HR-esek szerint a legmegbízhatóbb is. Aki átmegy a rostán, beválik.

Pályázók szűrése

Pályázók szűrése
HR-szakembereket kértünk arra, osszák meg CV-olvasási kulisszatitkaikat. Ki mivel kezdi és mi számít neki igazán?

Dolgozók megtartása

Dolgozók megtartása
A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Hogyan lehet ezt megtenni teambuilding keretében?

Álláskeresőknek

Önéletrajz feltöltése
Könnyen, gyorsan pályázhat állásokra, és még a munkaadók is Önre találhatnak
Állások e-mailben
Csak futtasson le egy keresést és mentse el - a friss állásokat elküldjük Önnek
Állás mentése
Ha most nincs ideje pályázni - megteheti később is
Álláskeresői profil
Kitöltött profilja alapján személyre szabott állásajánlatokat kaphat
Karriertanácsok
Az információ álláshoz segít ...

Munkaadóknak

Álláshirdetés feladása
Online álláshirdetés-feladás és pályázókezelés
Önéletrajz-keresés
Még ma megtalálhatja leendő kollégája önéletrajzát
Csomagajánlatok
Álláshirdetés-feladás + önéletrajz-keresés
Monster Médiamegoldások
Érje el célcsoportját célzott hirdetésekkel
HRspirit.hu
A Monster HR blogja
Összes szolgáltatásunk

Hasznos linkek

Minden az önéletrajzról
Tippek, trükkök önéletrajz-íráshoz, és letölthető önéletrajz-minták
Minden a kísérőlevélről
Tippek, trükkök kísérőlevél-íráshoz, és letölthető kísérőlevél-minták
Álláskereső alkalmazás okostelefonra
iPhone? iPad? Android? Töltse le a monster alkalmazásait most!
Állás-lista
Böngésszen az állások között város, kategória, végzettség, stb. szerint
Cégbemutatók
Tájékozódáshoz, vagy állásinterjúra felkészüléshez

Közösségi média

monster.hu a facebook-on
Friss karriertanácsok, tippek, trükkök, álláskeresés
monster.hu a twitter-en
Kövesse állásajánlatainkat kategóriánként
monster.hu a youtube-on
Monster videók és hirdetések
Álláskeresés
A Monsterről · A Monster-hálózat · Állások a Monsternél · Workania állások · Budapest állások · AdChoices
Felhasználási feltételek · Adatvédelem · Hozzáférhetőség · Súgó · Biztonság · Kapcsolat · Oldaltérkép · Mobil
©2016 Monster - Minden jog fenntartva - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - - V: 2016.24.0.164-215