Keresés a karriertanácsok között
Karriertanácsok » A munkahelyen» Munkajog » Friss munkajogi válaszok
Friss munkajogi válaszok

Friss munkajogi válaszok

Mi a teendő, ha a munkaadó új munkakörben akar foglalkoztatni, de azért kevesebb fizetést kínál? És ha több hónapja dolgozunk, ugyan kapunk fizetést, de nem láttuk a munkaszerződést? Jogszerű-e, ha a munka előre nem látható intenzitása miatt a munkaadó egy-két nappal korábban közli a munkanap-áthelyezést? Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogi szakértőnkhöz az utóbbi két hétben is sok kérdés érkezett. Ezek közül gyűjtöttünk ki néhány tanulságosat.

Üzletkötő, aki még nem látta saját munkaszerződését...

A párom elég érdekes helyzetbe került a munkahelyén, februárban vették fel egy üzletkötői állásra, viszont azóta sem írt alá semmilyen munkaszerződést. (még csak nem is látta) Közben fizetési papírt kap, a jelenléti ívet írja és ami nem fair, hogy nem azt a jutalékot kapja amiben megegyeztek az elején a főnökeivel. Felhívtam az OEP-et és igazolták, hogy be van jelentve februártól. Hogy lehetséges ez? Mit tegyünk?

Dr. Sipos Márta: Követeljék írásban a munkaszerződést és a munkaügyi felügyelet lehet a segítség. (Jó ez a munkahely?)

Ha megszűnik a munkakör: hogyan tovább?

Ha egy munkahelyen átszervezés miatt megszűnik a dolgozó státusza, és nem mondanak fel neki, hanem felajánlanak egy másik munkakört, mi a helyzet a fizetéssel? Van-e joga a munkáltatónak az adott munkakörnek megfelelően csökkenteni a munkabért, ha igen, annak mértékére van-e valami szabályzat? Ha a dolgozó ezt nem fogadja el, akkor van-e más lehetősége a felmondáson kívül? Vagy érdemes kivárni, amíg a munkáltató mond fel ?

Dr. Sipos Márta: Ha munkáltató nem tudja a munkaszerződés szerint foglalkoztatni a munkavállalót, fel kell mondja a szerződést/vagy állásidőre járó juttatást kell fizessen. Ha Ön elfogadja a másik munkakört, az arra a munkakörre járó munkabér illeti meg, de ezt is el kell fogadja. Nem a munkavállalónak kell felmondani az ilyen esetekben.

Titoktartási nyilatkozat: két példányban!

2005-ben helyezkedtem el a jelenlegi cégemnél. Most, 2010 áprilisában írattak alá egy titoktartási nyilatkozatot, mely nem egyoldalú, 1 példányban. Jogosan járt e el a munkáltató? Ezt nem két példányban kell elkészíteni?

Dr. Sipos Márta: Nem. Önnek is kell adjanak egy saját példányt. Kérje írásban.

Egy várandós hölgy dilemmája

Az lenne a kérdésem, hogy itthon vagyok táppénzen, 25 hetes terhes kismama vagyok. Vállalhatok ebben az esetben részmunkaidos állást?

Dr. Sipos Márta: Ha vállal, nem kap táppénzt...

Állásidő helyett munkanap-áthelyezés: jogszerű?

Három műszakban dolgozunk hétfőtől péntekig, viszont minden héten elofordul, hogy nincs munkák, és nem kell dolgozni, amit hétvégén kell bepótolnunk! Eddig a cég fizette az adott napra az állásidot, és hétvégére a túlórát, de most már "munkanap-áthelyezésre" hivatkozik, amit egy héttel elotte jelent be, de konkrétan nem mondja meg, hogy melyik nap nem kell menni, csak annyit közöli, hogy valamelyik nap át lesz helyezve vasárnapra. Jogosan jár el a cég? Mit lehet tenni ilyen esetben?

Dr. Sipos Márta: Nem, a munkáltató eljárása jogellenes. Keressék a munkaügyi felügyeletet.

Szabályos visszasorolás vagy a munkaadó bosszúja?

Gyed-ről visszatérni kívánó anyuka vagyok. Az otthoni évek előtt 3 évig dolgoztam F kategóriás közalkalmazottként egy olyan munkakörben, amelyhez nem előírás a felsőfokú végzettség, de felvételemkor ebben állapodtunk meg, mert én csak így fogadtam el az állást. Most, hogy visszaállnék eredeti munkakörömbe, találták ki, hogy leveszik a béremet, "ugye tisztában vagyok vele, hogy ehhez nem kell főiskola?"- címszóval.
Igazából mindez azért történt szerintem, mert nem fogadtam el a felajánlott másik pozíciót, ugyanis az szakmailag nagyon messze áll tőlem, és amúgy is az eredeti helyemre szerettem volna visszamenni, természetesen az eredeti feltételekkel.

Dr. Sipos Márta: A munkakörre előírt képesítést kell figyelembe vegyék a közalkalmazottaknál, de kérje a Közalkalmazotti Tanács segítségét is.

Táppénz: mi van, ha letelik az egy év?

A napokban telik le az egy éves táppénzem. Van-e lehetőségem azt továbbra is meghosszabbítani, mert továbbra sem tudok dolgozni.
Amennyiben nincs lehetőség a táppénz egy éven túli meghosszabbítására, úgy gondolom, fel kell, hogy mondjak a munkahelyemen. Jár-e ilyenkor végkielégítés?
Ez esetben a felmondási időt nem szeretném letölteni, hiszen a betegségem miatt nem tudok dolgozni. A felmondási időre eső munkakötelezettség alól hogyan lehet mentesülni?
Érdekelne még, hogyan kaphatnék esetleg végkielégítést? Melyek a végkielégítés feltételei?

Dr. Sipos Márta: A táppénz csak üzemi baleset esetén járhat egy éven túl is. Kaphat még betegszabadságot ebben az évben, de ha továbbra is keresőképtelen, akkor nincs munkavégzési kötelezettsége. Igaz, ekkor munkabért sem kap. A végkielégítés akkor jár, ha a munkáltató mond fel (nem köteles), és mivel valószínűleg nem tudja a munkakörét ellátni, ha felmond, a felmondási idő alatt is mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól (munkabért ekkor sem kap). Egyeztessen a munkáltatóval a közös megegyezésről.

Egy hét napközis munka nyáron: kötelezhető a tanár?

Egy általános iskolában dolgozom. Az iskola igazgatója kitalálta, hogy elvállaja a kerületi napközistábor üzemeltetését erre a nyárra, anélkül, hogy erről megkérdezett volna bennünket, az iskolában dolgozó pedagógusokat. Most azzal fenyegetőzik, hogy amenyiben nem vállalunk "önként" egy hetet legalább a napközistáborban úgy berendel augusztusban egész hónapra dolgozni, illetve berendel az iskolába, majd onnan kirendel hivatalból a napközistáborba, és akkor még a napi bruttó 5500 forintot sem kapjuk meg a napi 9 óra munkára. Kérdésem, hogy mi az amihez egy iskolaigazgatónak joga van és mihez van nekünk jogunk pedagógusoknak, akik miinderről április végén lettünk tájékoztatva illetve közölte velünk, hogy vagy azt csinálja, amit mond vagy ...

Dr. Sipos Márta: Mivel a kérdés a szabadság kiadásának szabályozását érinti, a Közalkalmazotti Tanácsnak is véleményezni kellett. Javasolom, hogy velük egyeztessen, de egyébként a munkáltató a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény és a közoktatásra vonatkozó 138/1992. Kormányrendelet szerint tud és köteles a szabadság kiadásáról rendelkezni.

Alacsonyabb munkakörbe is menne

A magyar jogszabályok lehetové teszik-e, hogy diplomás szociális munkásként betöltsek egy olyan állást, amihez az előírás "csak" érettségi, és szociális gondozói végzettség? Tehát a diplomás állások már be vannak töltve az adott mukahelyen, de pályakezdo révén, és a helyen eltöltött gyakorlati idom tapasztalatai alapján szívesen dolgoznék itt.
Ennek érdekében hajlandó lennék nyilatkozatot tenni, hogy elfogadom az alacsonyabb képzettséghez járó bérezést. Van erre lehetőségem? (vagy továbbra is munkanélküliként, jövedelem nélkül tengethetem életemet)

Dr. Sipos Márta: Ha a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartozik a munkaköre, akkor lehetséges ilyen megoldás. (A Munka törvénykönyve nem követel szakmai képesítést, csak ha a szakmai szabály szerint nem lehet a feladatot másképpen ellátni.)

Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást.
Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta.TOVÁBB>>>

Legfrissebb állások

Europ Assistance Magyarország Kft.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió
E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
Posted: 12/06/2016
Szekszárd, Dél-dunántúli régió, 7101
E.ON Hungária Zrt.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió, 1051
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Észak-Dunántúl
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Cegléd, Közép-magyarországi régió

Személyre szabott találati lista?  Frissítse profilját!

 
 
 

Termékek és szolgáltatások

Álláshirdetés feladása
Kezelje hirdetéseit és pályázóit A-tól Z-ig online
Önéletrajz-keresés
Vegye kézbe az irányítást, hogy még ma megtalálja a tökéletes jelölteket
Csomagajánlatok
Vásároljon álláshirdetése mellé önéletrajzi adatbázis hozzáférést
Médiamegoldások
Célzott hirdetésekkel pontosan a megfelelő célcsoportot érheti el
Összes szolgáltatásunk

HR Blog

HR Spirit - A Monster HR blogja
Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Ez a szó érzékelteti leginkább, amiről a HR Spirit szól.

Állásinterjú

Állásinterjú: kérdések, felkészülés
Miért akar váltani? Miért ezt az állást pályázza meg? Mit tud a cégünkről? Tudatos készüléssel jelentősen javítható a szereplés interjún.

Fizetés, bértárgyalás

Fizetés, juttatás, fizetésemelés, bértárgyalás
A legtöbb álláskereső a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk? Mit kerüljünk?

Szakemberek keresése

Szakemberek keresése
Az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Tippjeink.

Pályázók toborzása

Pályázók toborzása
A munkaerőkeresés legdrágább és legösszetettebb műfaja az Assessment Center. HR-esek szerint a legmegbízhatóbb is. Aki átmegy a rostán, beválik.

Pályázók szűrése

Pályázók szűrése
HR-szakembereket kértünk arra, osszák meg CV-olvasási kulisszatitkaikat. Ki mivel kezdi és mi számít neki igazán?

Dolgozók megtartása

Dolgozók megtartása
A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Hogyan lehet ezt megtenni teambuilding keretében?

Álláskeresőknek

Önéletrajz feltöltése
Könnyen, gyorsan pályázhat állásokra, és még a munkaadók is Önre találhatnak
Állások e-mailben
Csak futtasson le egy keresést és mentse el - a friss állásokat elküldjük Önnek
Állás mentése
Ha most nincs ideje pályázni - megteheti később is
Álláskeresői profil
Kitöltött profilja alapján személyre szabott állásajánlatokat kaphat
Karriertanácsok
Az információ álláshoz segít ...

Munkaadóknak

Álláshirdetés feladása
Online álláshirdetés-feladás és pályázókezelés
Önéletrajz-keresés
Még ma megtalálhatja leendő kollégája önéletrajzát
Csomagajánlatok
Álláshirdetés-feladás + önéletrajz-keresés
Monster Médiamegoldások
Érje el célcsoportját célzott hirdetésekkel
HRspirit.hu
A Monster HR blogja
Összes szolgáltatásunk

Hasznos linkek

Minden az önéletrajzról
Tippek, trükkök önéletrajz-íráshoz, és letölthető önéletrajz-minták
Minden a kísérőlevélről
Tippek, trükkök kísérőlevél-íráshoz, és letölthető kísérőlevél-minták
Álláskereső alkalmazás okostelefonra
iPhone? iPad? Android? Töltse le a monster alkalmazásait most!
Állás-lista
Böngésszen az állások között város, kategória, végzettség, stb. szerint
Cégbemutatók
Tájékozódáshoz, vagy állásinterjúra felkészüléshez

Közösségi média

monster.hu a facebook-on
Friss karriertanácsok, tippek, trükkök, álláskeresés
monster.hu a twitter-en
Kövesse állásajánlatainkat kategóriánként
monster.hu a youtube-on
Monster videók és hirdetések
Álláskeresés
A Monsterről · A Monster-hálózat · Állások a Monsternél · Workania állások · Budapest állások · AdChoices
Felhasználási feltételek · Adatvédelem · Hozzáférhetőség · Súgó · Biztonság · Kapcsolat · Oldaltérkép · Mobil
©2016 Monster - Minden jog fenntartva - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - - V: 2016.24.0.164-213