Keresés a karriertanácsok között
Távmunka, részmunka - esély és veszély munkaadói szemmel

Távmunka, részmunka - esély és veszély munkaadói szemmel

Egyelőre kevés cég vezette be az atipikus munkaformákat - részmunkaidő, távmunka, rugalmas munkaidő - a mindennapokba, pedig jelentősen növelhető a dolgozói elégedettség és a motiváció - hangzott el egy hétfő délelőtti sajtóbeszélgetésen. A siker kulcsa a menedzsment kezében van. Ha a vezetők felismerik ennek előnyeit és akarják, akkor menni fog. A nagy multik közül kettő már épít az atipikus formákra.

Kövesd híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.

"Az új típusú vállalati kultúra itthoni megvalósulásáig még hosszú az út" - hangsúlyozza Keveházi Katalin, a JÓL-LÉT Alapítvány vezetője. "Míg az Egyesült Államokban a dolgozók 25 százaléka távmunkás, addig az EU átlaga 13 százalék, míg Magyarországon csak 3 százalé" - teszi hozzá Tóth Adrienn, a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja. Nem sokkal jobb a helyzet egy másik atipikus formában, a részmunkaidőben sem, ahol ugyancsak nagy a lemaradásunk.

A legnagyobb félelmek

Hogy miért járunk ilyen hátul? Ennek oka részint a vezetői félelmekben gyökerezik: "Ha nincs az irodában a dolgozó, akkor nem is dolgozik", "Nem ellenőrizhető a távmunkás", "Sok visszaélésre ad okot a szabadság" - ilyen kétkedő állítások hallani menedzserektől.

Emellett akadnak munkavállalók, akik inkább félnek a biztos irodai munkahelyet otthonira cserélni: "Velem kezdik a leépítést, mert nekem lesz a leggyengébb a kötődésem a céghez", "Hogyan építek karriert, ha nem lát a vezető", "Otthon csak beszűkül a kapcsolati hálóm, monoton lesz a munka", "Kimaradok a képzésekből". Ha jól építik fel az atipikus foglalkoztatást, akkor ezek a félelmek tompíthatóak.

Az IBM és a Magyar Telekom HR-vezetői szerint érdemes ezekre a formákra építeni. "A távmunkában otthonról dolgozók teljesítménye jobb, mint a hagyományos munkaformákban dolgozóké" - mondja Somorjai Éva, a Magyar Telekom HR vezérigazgató-helyettese. Ennek oka, hogy az otthonról dolgozók kitüntetésként, a vezetés bizalmaként élik meg ennek a munkaformának az engedélyezését, így még jobban odafigyelnek, még igényesebb munkát adnak ki a kezükből. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy akar-e egyáltalán távmunkát. Ha nem, abból sok jó nem sül ki.

Hosszú távú befektetés az átállás

A Magyar Telekom tíz évvel ezelőtt kezdett alaposan foglalkozni az atipikus munkaformák elterjesztésével. Mára a 8000 fős létszám 10 százaléka így dolgozik, 2015-re pedig a 20 százalékos részarány a cél. Somorjai Éva elárulta, a távmunka lehetővé tétele hosszú távú befektetés, most nullszaldón állnak, korábban éveken át többe került, mint a hagyományos irodai környezet. Ennek ellenére megéri. Az elégedett munkavállaló jobban teljesít. "Egy vállalat üzleti sikerének legfőbb erőforrása az ember. Energetizált, egészséges, tudással rendelkező, elkötelezett munkatársak tesznek bennünket piacvezetővé. Ehhez azonban élhető és szerethető munkahelyet kell teremtenünk, amelynek kulcspontja, hogy a dolgozóink megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között. A rugalmas munkaidő, a részmunkaidő vagy éppen a távmunka ehhez kiváló lehetőség" - vallja Somorjai Éva.

Ne szakadjon meg a kommunikáció gyes alatt

Élen jár az atipikus foglalkoztatásban az IBM Magyarország is. Barabás Erika HR igazgató elmondta a távmunka bevezetése tanulási folyamat, amihez nélkülözhetetlena felsővezetői támogatás. A váltás egyik veszélye az elszigetelődés, ezért azt tanácsolják dolgozóiknak, hetente, kéthetente jöjjenek be a központi irodába, beszélgessenek a bent levőkkel. "Sok gyesről visszatérő kismama választja a részmunkaidőt. Akkor nagyobb az esélye a visszailleszkedésnek, ha nem szakad meg a kapcsolat a cég és a munkavállaló között." Például ha havonta-kéthavonta váltanak emailt vagy a kismama hírlevél formájában tudomást szerez a cégen belüli újdonságokról.

A Magyar Telekomnál a kismamák 74 százaléka tér vissza, közülük egy év alatt 10 százalék mozsolódik le, így 64 százalékos a sikerrel újra dolgozók aránya. Az országos átlag egyébként 20 százalék.

Kismamaként ne azonnal teljes távmunkát

Keveházi Katalin megjegyzi, sok esetben kismamáknak nem is ideális a 100 százalékban otthonról végzett munka. "Nem bővül a kapcsolati háló, az otthoni teendők és az irodai munka összecsúszik." Éppen ezért egy-egy ilyen döntést alapos mérlegelés után és a munkavállaló felkészítésével szabad meghozni.

"Az atipikus foglalkoztatáskor előnnyel indulnak azok, akik már jól ismerik a szervezet működését" - magyarázza Barabás Erika, aki szerint elsősorban a már a cégnél bizonyítottaknak érdemes ezt felkínálni, kevésbé az új belépőknek.

Érdemes kicsiben kezdeni

A Magyar Telekomnál minden negyedik munkavállaló vett részt a Dolgozz Otthonról Napban, amikor is egy munkanapot otthonról dolgozhatott. Érdemes az atipikus munkaformák kóstolgatását kicsiben kezdeni. Akár a jövő szombati rendkívüli munkanapon meg lehet próbálni, ki, mennyit tud otthonról a számítógép előtt teljesíteni.

Karácsony Zoltán, 2012. december 10.

Legfrissebb állások

Europ Assistance Magyarország Kft.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió
E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
Posted: 12/06/2016
Szekszárd, Dél-dunántúli régió, 7101
E.ON Hungária Zrt.
Posted: 12/06/2016
Budapest, Közép-magyarországi régió, 1051
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Észak-Dunántúl
Tech People Hungary Kft.
Posted: 12/06/2016
Cegléd, Közép-magyarországi régió

Személyre szabott találati lista?  Frissítse profilját!

 
 
 

Termékek és szolgáltatások

Álláshirdetés feladása
Kezelje hirdetéseit és pályázóit A-tól Z-ig online
Önéletrajz-keresés
Vegye kézbe az irányítást, hogy még ma megtalálja a tökéletes jelölteket
Csomagajánlatok
Vásároljon álláshirdetése mellé önéletrajzi adatbázis hozzáférést
Médiamegoldások
Célzott hirdetésekkel pontosan a megfelelő célcsoportot érheti el
Összes szolgáltatásunk

HR Blog

HR Spirit - A Monster HR blogja
Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Ez a szó érzékelteti leginkább, amiről a HR Spirit szól.

Állásinterjú

Állásinterjú: kérdések, felkészülés
Miért akar váltani? Miért ezt az állást pályázza meg? Mit tud a cégünkről? Tudatos készüléssel jelentősen javítható a szereplés interjún.

Fizetés, bértárgyalás

Fizetés, juttatás, fizetésemelés, bértárgyalás
A legtöbb álláskereső a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk? Mit kerüljünk?

Szakemberek keresése

Szakemberek keresése
Az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Tippjeink.

Pályázók toborzása

Pályázók toborzása
A munkaerőkeresés legdrágább és legösszetettebb műfaja az Assessment Center. HR-esek szerint a legmegbízhatóbb is. Aki átmegy a rostán, beválik.

Pályázók szűrése

Pályázók szűrése
HR-szakembereket kértünk arra, osszák meg CV-olvasási kulisszatitkaikat. Ki mivel kezdi és mi számít neki igazán?

Dolgozók megtartása

Dolgozók megtartása
A cégvezetés szándéka egyértelmű: javítani a kommunikációt, növelni az összetartást és a motivációt. Hogyan lehet ezt megtenni teambuilding keretében?

Álláskeresőknek

Önéletrajz feltöltése
Könnyen, gyorsan pályázhat állásokra, és még a munkaadók is Önre találhatnak
Állások e-mailben
Csak futtasson le egy keresést és mentse el - a friss állásokat elküldjük Önnek
Állás mentése
Ha most nincs ideje pályázni - megteheti később is
Álláskeresői profil
Kitöltött profilja alapján személyre szabott állásajánlatokat kaphat
Karriertanácsok
Az információ álláshoz segít ...

Munkaadóknak

Álláshirdetés feladása
Online álláshirdetés-feladás és pályázókezelés
Önéletrajz-keresés
Még ma megtalálhatja leendő kollégája önéletrajzát
Csomagajánlatok
Álláshirdetés-feladás + önéletrajz-keresés
Monster Médiamegoldások
Érje el célcsoportját célzott hirdetésekkel
HRspirit.hu
A Monster HR blogja
Összes szolgáltatásunk

Hasznos linkek

Minden az önéletrajzról
Tippek, trükkök önéletrajz-íráshoz, és letölthető önéletrajz-minták
Minden a kísérőlevélről
Tippek, trükkök kísérőlevél-íráshoz, és letölthető kísérőlevél-minták
Álláskereső alkalmazás okostelefonra
iPhone? iPad? Android? Töltse le a monster alkalmazásait most!
Állás-lista
Böngésszen az állások között város, kategória, végzettség, stb. szerint
Cégbemutatók
Tájékozódáshoz, vagy állásinterjúra felkészüléshez

Közösségi média

monster.hu a facebook-on
Friss karriertanácsok, tippek, trükkök, álláskeresés
monster.hu a twitter-en
Kövesse állásajánlatainkat kategóriánként
monster.hu a youtube-on
Monster videók és hirdetések
Álláskeresés
A Monsterről · A Monster-hálózat · Állások a Monsternél · Workania állások · Budapest állások · AdChoices
Felhasználási feltételek · Adatvédelem · Hozzáférhetőség · Súgó · Biztonság · Kapcsolat · Oldaltérkép · Mobil
©2016 Monster - Minden jog fenntartva - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - - V: 2016.24.0.164-317